Od embalaže, ki jo uporabljamo za pakiranje hrane, pričakujemo veliko. Mora biti povsem varna za stik z živili, ne sme prenašati barv, vonjev in okusov, poleg tega pa mora pogosto ponuditi nekaj opore oziroma olajšati prenašanje hrane. Za nameček včasih pričakujemo učinkovitost pri ohranjanju svežine, morda želimo ohraniti temperaturo hrane ali pa ciljamo na kak drug poseben učinek. Če k temu dodamo še pomisleke glede cene, potem postane izbira embalaže za hrano kar zahtevna naloga.
Na srečo imamo na voljo nekatere posrečene rešitve, tudi takšne, ki so povsem enostavne in presenetljivo poceni. Za nekatera živila na primer dobro poskrbi že čisto običajna ovijalna folija. Ta je sicer v prvi vrsti namenjena ovijanju palet in drugega tovora, tako da jo običajno najdemo v shrambi, a prav gotovo se lahko ovijalna folija dobro obnese tudi v kuhinji. Predvsem se uporablja za ovijanje manj občutljivih živil, ki jih shranjujemo v hladilniku. Želimo jih zaščititi pred mikroorganizmi in umazanijo, prav tako želimo preprečiti vplive vonjav in okusov drugih živil. Pri tem se lahko ovijalna folija izkaže za povsem zadostno rešitev. Ker je poleg tega poceni in vsestransko uporabna, jo je gotovo pametno imeti pri roki.
Lahko pa se odločimo za kakšno bolj konkretno embalažo. Tudi ta je lahko enostavna in poceni, takšne so recimo plastične posode za shranjevanje. Te lahko uporabimo za shranjevanje raznovrstnih jedi in živil, saj imamo na voljo več izvedb. Vse plastične posode za shranjevanje živil so varne za stik s hrano in zelo učinkovite pri svojem delu. Spet se večinoma uporabljajo za shranjevanje živil v hladilniku, a se prav tako dobro obnesejo tudi pri hrambi živil, ki ne potrebujejo posebej nizkih temperatur. Pravzaprav so lahko plastične posode za shranjevanje primerne tudi za postrežbo, kar je še dodatna prednost – pomislimo recimo na plastične škatle za piškote.