Ste se kdaj vprašali, kako lahko dobimo okus žara, ki je tako različen od česarkoli, kar lahko dosežemo na ponvi? Odgovor leži v tem, na čem je meso ali zelenjava pečena. Ko imamo hrano na ponvi je ta samo v stiku s površino, ki jo segreva, torej kuha, ko pa uporabimo žar na oglje pa hkrati poskrbimo, da je površina hrane obdana z dimom, ki omogoča to, da ima hrana, ki je pripravljena tako, da smo uporabili žar na oglje poseben okus, ki ga drugače ne moremo doseči.
Veliko ljudi uporablja tudi žar na plin, ki je bolj osredotočen na karamelizacijo, ker lahko površino, na kateri kuhamo segrejemo precej bolj kot lahko normalno ponev, prav tako pa nas ni tako zelo strah “špricanja” maščobe, ker hrano tako ali tako pripravljamo zunaj. Če želimo pripravo, ki nam omogoča da kuhamo zunaj in hkrati razvijemo različne nianse okusa, ki jih drugače ne moremo dobiti je žar na oglje odlična odločitev za nas.
Pripravljanje hrane v naravi omogočajo letne kuhinja na prostem
Če nismo veliki oboževalci žara oziroma želimo zunaj pripraviti prostor, ki nam lahko ponuja prostost kuhanja na prostem in hkrati zagotovi udobje štedilnika in veliko prostora za predpripravo so letne kuhinje na prostem odličen vir najboljšega obeh svetov. Skoraj da vedno se letne kuhinje na prostem dodajajo kot nekakšen pomislek, vendar si lahko prihranimo veliko živcev in frustracij, če vnaprej pomislimo kolikokrat na leto pripravljamo zabave na vrtu že ko tega preurejamo ali pa se mogoče posvečamo ureditvi zunanjih prostorov, saj so letne kuhinje na prostem ena izmed najboljših adicij hiši, ki jo lahko naredimo tako za kvaliteto bivanja kot tudi za kvaliteto razvajanja prijateljev in tistih, ki so nam blizu. Ne le, da smo lahko prisotni pri pripravi hrane, to lahko počnemo v objemu narave.